Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Opublikowano: 23.06.2021 r.
Fasola biała, boczek wędzony bez kości i kiełbasa podwawelska – to trio, które daje fasolce po bretońsku ten wyjątkowy smak. Dodaj do tego trzy łyżki koncentratu pomidorowego, żeby podkręcić aromat, i odrobinę mąki pszennej dla gęstej konsystencji. Taki przepis na pewno zasmakuje każdemu!
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 500 g
- Boczek wędzony bez kości - 250 g
- Kiełbasa podwawelska - 300 g
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 12 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Dzień wcześniej fasolę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Wstaw do lodówki i mocz całą noc.
- Namoczoną fasolę odcedź z wody. Zalej namoczone nasiona nową, świeżą wodą. Wstaw fasolę oraz 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego do gotowania i gotuj aż fasola będzie miękka - około 60 minut. Sprawdzaj czy nasiona są miękkie. Pierwsze 10 minut gotuj bez przykrycia. Po tym czasie fasolkę można nakryć.
- W tym czasie na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę oraz cebulę pokrojoną w pół plastry. Smaż aż mięso się zarumieni. Dodaj mięso po usmażeniu do fasolki, by razem się gotowały. Zostaw tłuszcz z mięsa na patelni - będzie potrzebny do zrobienia zasmażki.
- Jak już fasolka będzie miękka dodaj do niej sól oraz pieprz do smaku. Dodaj też łyżkę majeranku.
- Na wytopionym tłuszczu z boczku i kiełbasy zrób zasmażkę. Dodaj na patelnię do tłuszczu mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Zasmażkę dodaj do fasolki razem z koncentratem.
- Całość gotuj około 5 minut i dopraw jeszcze do smaku. Jeśli trzeba dodaj cukier.
- Najlepsza jest na ciepło podana ze świeżym pieczywem.
Komentarz dietetyka
Ten przepis jest bogaty w białko i węglowodany złożone, które znajdują się w fasoli. Tłuste mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, więc jeżeli ograniczasz ilość kwasów tłuszczowych staraj się wybierać boczek chudy oraz kiełbasę o zawartości mięsa minimum 95%.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości