Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
Opublikowano: 24.06.2021 r.
Fasola konserwowa, karkówka wieprzowa i boczek wędzony to podstawowe składniki fasolki po bretońsku, która powstaje szybko i prosto. Koncentrat pomidorowy dodaje treści, a cebula i czosnek wzbogacają smak. To danie, które nasyci i rozgrzeje, idealne na chłodne dni. W sam raz, gdy chcesz szybko przygotować coś pysznego!
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola konserwowa - 400 g
- Karkówka wieprzowa - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Cebula - 150 g
- Czosnek - 10 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 12 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, chilli, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, miseczka, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Na sitku umieść fasolkę - opłucz ją pod bieżącą wodą.
- Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, a boczek się zarumieni zdejmij go z patelni (do miseczki) i wrzuć na patelnię pokrojoną w większą kostkę karkówkę. Smaż karkówkę na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30-40 minut (aż będzie miękka). Podczas duszenia karkówki uważaj, by się nie spaliła. Możesz dolewać wodę lub domowy bulion - karkówka będzie bardziej soczysta.
- Gdy karkówka będzie już miękka dodaj ją (bez tłuszczu i soku) do garnka. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy warzywa się lekko zarumienią dodaj je do karkówki.
- Do warzyw i karkówki dodaj przepłukaną fasolkę oraz podsmażony boczek. Zalej wszystko wodą lub bulionem - tak, by całość była zakryta około 5 cm. Dodaj też: sól, pieprz, 4 ziarna oraz 3 liście, chilli oraz łyżkę majeranku. Gotuj wszystkie składniki około 20 minut.
- Pod koniec dodaj resztę składników: śmietankę bardzo dokładnie wymieszaj z mąką, by nie było grudek i pomieszaj z koncentratem.
- Wszystkie składniki zamieszaj, gotuj jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej wody lub bulionu (w zależności jaką konsystencję lubisz).
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużą ilość tłuszczu i jest wysokokaloryczny. Ma także sporo białka i węglowodanów złożonych. Cały przepis ma niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości