Fasolka po bretońsku wege
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Fasola konserwowa, cebula, olej rzepakowy i przecier pomidorowy bez soli to podstawowe składniki wege fasolki po bretońsku. Te cztery proste, ale smaczne produkty tworzą bazę tego tradycyjnego polskiego dania w wersji wegetariańskiej. Fasolka jest sycąca, aromatyczna i doskonale nadaje się na obiad lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasola konserwowa - 600 g (biała)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do cebuli ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Całość smaż do zarumienienia cebuli.
- Następnie do garnka z cebulą dodaj pozostałe składniki (poza fasolką), całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut.
- Po tym czasie do garnka wrzuć odcedzoną fasolę i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Potrawę od czasu do czasu wymieszaj.
- Danie podawaj na ciepło.
- Fasolka najlepiej smakuje po odgrzaniu następnego dnia.
Komentarz dietetyka
Wegetariańska fasolka po bretońsku to doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jest to również doskonały pomysł na włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny