Fasolka po bretońsku przepis babci
Opublikowano: 25.06.2021 r.
Marchewka, cebula, kiełbasa podwawelska i koncentrat pomidorowy to kluczowe składniki fasolki po bretońsku według przepisu babci. Fasola biała jaś dodaje daniu wyjątkowej konsystencji, a cebula i marchewka nadają niepowtarzalnego smaku. Soczysta kiełbasa podwawelska jest sercem potrawy, a koncentrat pomidorowy spaja całość, tworząc aromatyczną, rozgrzewającą zupę.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 200 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 50 g
- Kiełbasa podwawelska - 350 g
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Masło - 10 g
- Mąka pszenna typ 500 - 12 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Przed gotowaniem fasolę trzeba moczyć. Zalej fasolę wodą i mocz 10 godzin w lodówce. Na drugi dzień odlej wodę i zacznij gotować fasolkę w świeżej wodzie przez około godzinę.
- Razem z fasolką gotuj pokrojoną w pół plasterki marchewkę. Dodaj też po 3 sztuki liścia i ziela. Fasolka i marchewka mają być miękkie.
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, w ćwierć plastry kiełbasę i pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Podsmażaj wszystko do zarumienienia składników.
- Dodaj do ugotowanej fasolki z marchewką zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw wszystko. Zagotuj.
- Na patelni rozgrzej masło i usmaż mąkę. Dodaj ją razem z koncentratem do całej potrawy. Wymieszaj i dopraw ostatecznie.
- Gotuj aż całość się zagotuje.
Komentarz dietetyka
Posiłek jest ciężkostrawny. Zawiera sporo białka i niezbyt wysoką ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (tak jak w innych przepisach z wykorzystaniem bardziej tłustych mięs).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości