Fasola po bretońsku
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Fasola biała Jaś, sos Worcestershire i przecier pomidorowy to podstawa fasoli po bretońsku. Dodaj trochę koncentratu pomidorowego, cukru i octu winnego, a powstanie pyszny, aromatyczny gulasz. To klasyka kuchni, która dobrze komponuje się z różnorodnymi dodatkami i smakuje najlepiej w chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 800 g
- Sos Worcestershire - 30 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Cukier - 30 g
- Ocet winny - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Namocz fasolę w dużej misce z wodą przez 8 godzin, a następnie odcedź.
- Umieść fasolę w dużym garnku z wodą na dużym ogniu. Woda powinna zakrywać nasiona. Doprowadź do wrzenia, a następnie zetrzyj pianę.
- Zmniejsz ogień, aby delikatnie się gotowała przez 1 – 1,5 godziny, aż będzie miękka.
- W garnku wymieszaj przecier, koncentrat, ocet, cukier, sos Worcestershire i koncentrat. Zagotuj.
- Fasolkę dodaj do sosu i gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny