Farsz z soczewicy

Opublikowano: 07.02.2023 r.
Soczewica zielona, cebula i olej rzepakowy to kluczowe składniki farszu z soczewicy, który ma świetnie zbalansowany smak oraz wartości odżywcze. Ugotowana soczewica dodaje farszowi treściwości, podczas gdy podsmażona cebula wnosi aromat i lekką słodycz, a olej rzepakowy łączy wszystko w jedną, pyszną całość.
Składniki dla 1 porcji:
- Soczewica zielona - 2 g (szklanka)
- Cebula - 250 g (gram)
- Olej rzepakowy - 8 ml (łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Namoczoną wcześniej soczewicę, ugotuj w małej ilości wody, aż do miękkości, około 20 minut.
- Na patelnię wylej olej.
- Podsmaż na nim cebulkę, aż do zeszklenia.
- Wymieszaj składniki ze sobą.
Komentarz dietetyka
Soczewica jest pełnowartościowym źródłem białka, dlatego jest idealnym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Jest też dobrym źródłem potasu potrzebnego dla prawidłowej pracy serca i mięśni oraz kwasu foliowego dla kobiet w ciąży.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki