Farsz serowy do pierogów
Opublikowano: 07.02.2023 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajko i śmietana to podstawa tego pysznego farszu serowego do pierogów. Z ich połączenia powstaje kremowy, delikatny nadzienie, które idealnie komponuje się z delikatnym ciastem pierogowym. Cukier dodaje przyjemnej słodyczy, dzięki czemu pierogi z tym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 45 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 450 g (gram)
- Jajko - 1 szt. (sztuka)
- Śmietana 18% - 200 g (mililitry)
- Cukier - 100 g (gram)
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier, cukier trzcinowy
Liczba porcji: 45
Będziesz potrzebować:
- duża miska, miska, łyżka
Przepis krok po kroku
- Twaróg utrzyj z jajkiem, śmietaną i cukrem.
- Można do niego dodać rodzynki, jagody czy truskawki.
- Farsz powinien być gęsty, by nie wypływał z pierogów w czasie gotowania.
Komentarz dietetyka
Jako dietetyk, uważam, że farsz serowy do pierogów jest smacznym dodatkiem do tradycyjnego dania, ale jednocześnie należy pamiętać, że może być to danie wysokokaloryczne i bogate w tłuszcze nasycone.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki