Farsz na pierogi z mięsem mielonym

Opublikowano: 05.09.2021 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula i przecier pomidorowy – oto kluczowe składniki, które sprawią, że farsz na pierogi będzie pełen smaku. Mięso dodaje solidności, cebula aromatu, a przecier pomidorowy nadaje mu soczystości. Wszystko podsmażone na odrobinie oleju rzepakowego, tworzy idealne połączenie, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 200 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Olej rzepakowy - 35 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
- Czosnek drobno posiekaj i dodaj do cebuli.
- Gdy cebula będzie podsmażona dodaj do niej mięso mielone i smaż, do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
- Farsz dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. Farsz duś jeszcze chwilę, aby zredukować nadmiar wody.
- Gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj i pierogi.
Komentarz dietetyka
Farsz na pierogi z mięsem mielonym stanowi doskonałe wypełnienie do pierogów. Jest to doskonałe źródło białka, które nadaje sytość posiłków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny