Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Opublikowano: 13.11.2021 r.
Kapusta kiszona, suszone grzyby i cebula tworzą doskonałe trio do farszu na pierogi. Dzięki nim nadzienie jest wyraziste, lekko kwaskowate i aromatyczne. Wszystko to idealnie balansuje smak, nadając pierogom charakteru, który ciężko zapomnieć. Dodajemy jeszcze olej rzepakowy, by wszystko dobrze się połączyło, a marchewka wprowadza odrobinę słodyczy i koloru.
Składniki dla 50 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 45 g
- Suszone grzyby - 50 g
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej wrzątkiem. Mocz pół godziny.
- Do garnka włóż wypłukaną i posiekaną drobno kapustę. Wlej wodę, by przykryła kapustę i dodaj 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotuj do miękkości kapusty.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Cebulę posiekaj i marchew zetrzyj na drobnych oczkach.
- Podsmaż warzywa z solą na oleju.
- Jak kapusta będzie miękka odcedź ją. Wyjmij ziele i liście.
- Do cebuli i marchewki wyłóż kapustę z posiekanymi grzybami i całość jeszcze podsmaż przez około 10 minut.
- Dopraw do smaku.
- Można przygotowywać pierogi.
Komentarz dietetyka
To przepis na niskokaloryczny farsz do pierogów. Z uwagi na obecność grzybów najlepiej wstrzymać się z podaniem go dzieciom.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości