Farsz na pierogi ruskie z cebulą
![Farsz na pierogi ruskie z cebulą Pierogi ruskie na białym talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/64/6486/main-l_l.webp)
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Ser twarogowy, cebula i ziemniaki - to trio, które sprawi, że farsz na pierogi ruskie będzie nieziemsko smaczny. Ser półtłusty dodaje delikatnej kremowości, cebula podkręca smak, a ziemniaki nadają odpowiednią konsystencję. Do tego trochę masła klarowanego, aby wszystko ładnie się połączyło, i mamy gotową bazę do najlepszych pierogów!
Składniki dla 1 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 300 g
- Cebula - 250 g
- Ziemniaki ugotowane - 500 g
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki zmiel lub ubij tłuczkiem. Pozostaw do ostygnięcia.
- Dodaj pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym na patelni, aż ładnie się zrumieni.
- Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.
- Cebulę i twaróg dodaj do ziemniaków.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Farsz jest gotowy do użycia.
Komentarz dietetyka
Warto pierogi podawać z dodatkiem surówki np. z kiszonej kapusty.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk