Farsz na pierogi ruskie
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Ziemniaki, tłusty ser twarogowy i cebula to trójka bohaterów naszego przepisu na farsz do pierogów ruskich. Ziemniaki i ser idealnie się łączą, tworząc kremową masę, która jest wprost stworzona do zamknięcia w delikatnym cieście pierogowym. Krótko podsmażona cebula na oleju rzepakowym dodaje całości aromatu i głębi smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 400 g
- Ser twarogowy tłusty - 300 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duży garnek, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie przełóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj ok. 30 min. Odcedź i potłucz za pomocą tłuczka. Poczekaj, aż przestygną.
- Ser twarogowy rozdrobnij i dodaj do przestudzonych ziemniaków.
- Cebulkę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulkę. Smaż, aż się przyrumieni, a następnie dodaj do ziemniaków z serem i całość dobrze wymieszaj.
- Farsz przypraw solą i pieprzem do smaku.