Farsz mięsny do krokietów
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Udko kurczaka, mostek wołowy i łopatka wołowa, a do tego trochę cebuli i marchewki – oto, co stanowi bazę dla przepisu na farsz mięsny do krokietów. Mamy tu pełne smaku, ugotowane mięsa i warzywa, które razem stworzą niesamowicie sycące i aromatyczne wnętrze dla twoich krokietów.
Składniki dla 12 porcji:
- Cebula - 300 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Udko kurczaka bez skóry - 500 g (ugotowane)
- Mostek wołowy bez kości - 250 g (ugotowane)
- Łopatka wołowa - 250 g (ugotowane)
- Marchewka - 300 g (ugotowane)
- Pietruszka - 100 g (ugotowane)
- Seler korzeniowy - 100 g (ugotowane)
- Por - 100 g
- Bulion wołowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, miska, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso oraz warzywa powinny najpierw zostać ugotowane w bulionie, ostudzone i oddzielone od ewentualnych kości.
- Cebulę surową pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto.
- W maszynce do mięsa zmiel ugotowane mięso, warzywa z bulionu oraz cebulę.
- Masę chwilę wyrabiaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypka, dolej bulion, aż będzie miękka.
- Gotową masę wykładaj na usmażone ciasto naleśnikowe na krokiety.
Komentarz dietetyka
Mięso to dobre źródło żelaza.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk