Farsz do uszek z mięsem
Opublikowano: 17.05.2023 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek – to solidna baza dla klasycznego farszu do uszek z mięsem! Te podstawowe składniki, wraz z natką pietruszki i dodatkiem masła, tworzą soczystą i aromatyczną mieszankę, która doskonale pasuje do świątecznego stołu. Przygotowanie takiego farszu to sposób na pyszne i domowe uszka.
Składniki dla 20 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Natka pietruszki - 30 g
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na maśle podsmaż cebulkę i dodaj do niej czosnek.
- Następnie do cebuli dodaj po pół łyżeczki papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej. Składniki wymieszaj i smaż minutę.
- Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso zmieni całkowicie kolor na szary.
- Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowy farsz przełóż do blendera, dodaj natkę pietruszki i zblenduj na farsz.
- Gotowy farsz pozostaw do przestudzenia.
- Farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.
Komentarz dietetyka
Farsz do uszek z mięsem to doskonała propozycja na farsz nie tylko do przygotowania pierogów. Farsz z mięsa mielonego możesz wykorzystać również jako nadzienie do krokietów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny