Farsz do tortilli z kurczakiem

Opublikowano: 04.08.2022 r.
Piersi kurczaka, cebula, sałata lodowa, pomidor, ogórek i majonez – to kluczowe składniki świetnego farszu do tortilli z kurczakiem. Przygotowane razem tworzą pyszne, soczyste połączenie, które idealnie wypełnia chrupiące tortille. Pikantna nuta cebuli i świeżość warzyw dodają smaku, a majonez wszystko spaja, tworząc harmonijną kompozycję.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Sałata lodowa - 50 g
- Pomidor - 100 g (1 mała sztuka)
- Ogórek - 200 g (2 średnie sztuki)
- Majonez - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sriracha
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Dopraw przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pierś.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Pomidora pokrój w plastry.
- Ogórek obierz i posiekaj w kostkę.
- Sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj majonez i sos sriracha.
- Warzywa wymieszaj z sosem majonezowym i dopraw solą oraz pieprzem.
- Placek tortilli nafaszeruj kurczakiem i warzywami w sosie majonezowym.
Komentarz dietetyka
Farsz do tortilli z kurczakiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Farsz zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Zawiera niską ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny