Farsz do pasztecików
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula i pieczarki to trio, które robi całą robotę w tym przepisie na farsz do pasztecików. Dodajcie do tego oliwę z oliwek i czosnek, a otrzymacie aromatyczną mieszankę, która idealnie wpasuje się w każde ciasto. To przepis, który sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.
Składniki dla 7 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 200 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni z oliwą podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki, a na koniec mielone mięso.
- Smaż ok. 7 minut.
- Dopraw.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować farsz, jak najbardziej niskokaloryczny możesz wykorzystać mięso drobiowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk