Farsz do naleśników ze szpinakiem

Opublikowano: 26.06.2025 r.
Szpinak, ser feta, czosnek i cebula – to główni bohaterowie naszego farszu do naleśników ze szpinakiem. Wystarczy trochę oleju rzepakowego, aby podsmażyć te składniki i stworzyć smakowitą mieszankę. To połączenie prostych składników sprawia, że farsz jest nie tylko pyszny, ale i szybko ci się go przyrządzi.
Składniki dla 4 porcji:
- Szpinak mrożony - 500 g (2 szklanki)
- Cebula - 50 g (1/2 szklanki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ser Feta - 40 g (2 kawałki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rozgrzej na patelni.
- Zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj szpinak i dopraw do smaku.
- Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.
- Gdy szpinak zmięknie dodaj pokruszony ser feta.
Komentarz dietetyka
Do farszu możesz również dodać pieczarki lub wymienić ser feta na drobno pokrojoną mozzarellę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk