Farsz do naleśników
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Pierś kurczaka, szpinak i mascarpone to trio, które zrobisz w kilka chwil, a efekt będzie obłędny. Skroisz kurczaka, do tego dorzucisz cebulę, czosnek i szpinak, a na końcu zmieszasz wszystko z kremowym mascarpone. Idealny farsz do naleśników, którym zaskoczysz każdego przy stole!
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Szpinak - 500 g (2 szklanki)
- Mascarpone - 125 g (1/2 opakowania)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, krótko zeszklij.
- Dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi z kurczaka i obsmaż z każdej strony.
- Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do jego zwiędnięcia.
- Pod koniec dodaj serek mascarpone i wymieszaj, dopraw do smaku i podgrzewaj jeszcze 15 minut.
- Tak przygotowany farsz zawiń w naleśniki.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz, aby Twój farsz był w wersji wege, pomiń dodatek mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk