Farsz do lawasz
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka oraz kukurydza konserwowa to trzej główni bohaterowie tego przepisu na pyszny farsz do lawasz. Dodaj do tego czerwoną cebulę, trochę startego parmezanu i majonez, a otrzymasz smakowitą mieszankę, która zadowoli każdego fana kuchni. Całość dopełni idealnie upieczona tortilla pełnoziarnista.
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 200 g (4 sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Ser parmezan - 50 g (5 łyżek)
- Majonez - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, grill elektryczny
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i polej olejem rzepakowym, wymieszaj całość.
- Usmaż mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- Cebulę pokrój w ćwiartki, a paprykę w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy.
- Placki posmaruj majonezem, dodaj usmażone mięso.
- Ułóż wszystkie warzywa, a całość posyp serem.
- Zawiń placek w kopertę i grilluj do rozpuszczenia się sera.
Komentarz dietetyka
Lawasz możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na swoje ulubione dodatki i wykorzystaj je.
~ Oliwia Gawron, dietetyk