Farsz do jajek na wielkanoc

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Majonez, musztarda, szynka wiejska i por tworzą pyszną mieszankę, która idealnie nadaje się na wielkanocny farsz do jajek. Połączenie tych składników nadaje nadzieniu wyjątkowy smak, który z pewnością zachwyci gości przy świątecznym stole. Ten klasyczny przepis jest prosty w przygotowaniu, a efekt smakuje naprawdę wyśmienicie!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Por - 100 g
- Szynka wiejska - 100 g (1 kawałek)
- Majonez - 50 g (5 łyżek)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Por i szynkę drobno pokrój w kostkę.
- Wymieszaj z majonezem i musztardą, a następnie dopraw do smaku.
- Ugotowane jajka obierz ze skorupy, przekrój na pół i wydrąż żółtko.
- Farsz wymieszaj z żółtkami i nadziej jajka.
Komentarz dietetyka
Jajka faszerowane możesz przygotować w wersji bez mięsnej, przygotowując je z pieczarkami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk