Fale dunaju z jabłkami
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Jajka, cukier, masło, mąka pszenna i jabłka - to właśnie te składniki stanowią podstawę przepysznych fal dunaju z jabłkami. Delikatne ciasto z nutą wanilii idealnie komponuje się z kakaowym akcentem, a całość wieńczy krem z mascarpone i śmietanki kremówki, ozdobiony kawałkami gorzkiej czekolady. Słodki, owocowy deser, któremu ciężko się oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 100 g
- Ekstrakt waniliowy - 5 ml
- Masło - 180 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 płaskie łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 470 g
- Mascarpone - 300 g
- Cukier puder - 30 g
- Czekolada gorzka - 70 g
- Jabłko - 600 g (3 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski.
- Białka oddziel od żółtek.
- Masło ubij z dodatkiem cukru oraz z ekstraktem wanilinowym na puszystą masę. Następnie do masy dodawaj po jednym żółtku, cięgle miksując masę.
- Do masy z masła dodaj również partiami mąkę i dokładnie wymieszaj masę.
- Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Następnie pianę z białek dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj składniki.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części, jedną z nich przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do drugiej części ciasta dodaj kakao oraz odrobinę cynamonu i wymieszaj masę. Delikatnie przelej ją na jasną masę w blaszce.
- Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Jabłka ułóż na cieście jedno obok drugiego - delikatnie wciskając w ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
- 400 ml śmietanki ubij z dodatkiem mascarpone na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj do kremu cukier puder.
- Masę śmietanową wyłóż na wierzch przestudzonego ciasta.
- Pozostałą śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj do niej kawałki czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Polewę czekoladową przestudź i wlej na krem na cieście.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
- Gotowe ciasto podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty.
Komentarz dietetyka
Fale dunaju z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne oraz zawiera spore ilości cukrów prostych, dlatego warto spożywać je w umiarkowanych ilościach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny