Falafel
Opublikowano: 10.05.2021 r.
Ciecierzyca w puszce, cebula, oliwa z oliwek i trochę mąki orkiszowej – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny falafel. Te składniki są sercem przepisu na te chrupiące, wegańskie kulki pełne smaku i aromatu. Przyprawione odpowiednimi ziołami i smażone na złoty kolor, stały się prawdziwym przysmakiem ulicznych straganów bliskowschodnich.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Mąka orkiszowa - 60 g (4 duże łyżki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyzeczka)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, imbir mielony, mielony czosnek, kardamon, kmin rzymski
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i włóż do dużej miski.
- Dodaj pokrojoną drobno cebulę, a także wszystkie przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Zblenduj na gładką masę.
- Do masy dodaj sodę i mąkę, wymieszaj masę dokładnie ręką.
- Z danej masy uformuj małe kotleciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki po 3 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. W naszej diecie wciąż za mało jest strączków, a to naprawdę świetny pomysł na ich włączenie do diety.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny