Fajita z kurczakiem
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, cebula i sok z limonki – to kluczowe składniki, które tworzą aromatyczną fajitę. Dodaj do tego tortillę, awokado, pomidora oraz starty cheddar i masz pyszną, meksykańską ucztę. A na koniec odrobina śmietany dla pełni smaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 150 g (1 średnia sztuka)
- Sok z limonki - 20 ml
- Papryczka Jalapeno - 20 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Tortilla - 200 g
- Awokado - 200 g (1 średnia sztuka)
- Pomidor - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Ser cheddar - 50 g (tarty na trace o grubych oczkach)
- Śmietana 18% - 100 g
- Przyprawy - papryka wędzona, kumin, kolendra świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miseczki
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj, pokrój na wąskie paski, przełóż do miski oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną.
- Następnie do mięsa dodaj olej rzepakowy, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.
- Mięso z kurczaka pozostaw w lodówce do zamarynowania na około pół godziny.
- Paprykę umyj a cebulę obierz z łupiny.
- Paprykę pokrój na paski, cebulę na półplasterki. Następnie warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz papryką wędzoną.
- Na patelni grillowej podsmaż mięso z piersi kurczaka z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę).
- Mięso zdejmij z patelni na talerz i na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz paprykę.
- Do przesmażonych warzyw dodaj podsmażone mięso z piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Następnie do zawartości patelni dodaj posiekaną papryczkę jalapeño.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż placki tortilli i ułóż je na półmisku.
- Do jednej miseczki włóż rozgniecione widelcem awokado z dodatkiem odrobiny soli.
- Do drugiej miseczki włóż pokrojonego w kostkę pomidora z posiekaną cebulą białą oraz kolendrą.
- Do trzeciej miseczki włóż ser starty na tarce.
- Do czwartej miseczki przełóż śmietanę.
- Na stole ustaw patelnię z kurczakiem, półmisek z tortillami oraz 4 miseczki z dodatkami.
- Fijatę z kurczakiem należy złożyć bezpośrednio przed spożyciem.
Komentarz dietetyka
Fajita z kurczakiem to danie kuchni meksykańskiej. Stanowi ono doskonałe połączenie mięsa oraz dodatków zawiniętych w tortillę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny