Enchiladas
Opublikowano: 28.05.2021 r.
Soczyste kawałki kurczaka, chrupiąca czerwona papryka i aromatyczna cebula to tylko niektóre z kluczowych składników enchiladas, które sprawiają, że ten meksykański przysmak jest tak niepowtarzalny. Do tego dodajemy przecier pomidorowy, aby wszystko doskonale się połączyło, i kremowy ser gouda, który topi się na wierzchu, nadając daniu nieodpartego smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla - 240 g (4 sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Papryka czerwona - 210 g (1,5 sztuki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 300 g
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (2 łyżki)
- Kukurydza konserwowa - 120 g
- Ser gouda - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę.
- W garnku, na łyżce oliwy, podsmaż cebulę.
- Następnie dodaj paprykę, przecier i przyprawy (0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 2 posiekane ząbki czosnku, 0,5 pęczka posiekanej kolendry, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ostra papryka do smaku) i lekko podduś.
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Podsmaż kurczaka na łyżce oliwy.
- Dodaj do mięso 1/2 sosu, kukurydzę i wymieszaj.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż trochę sosu bez mięsa i rozsmaruj po dnie.
- Na tortilli ułóż 1/4 sosu z kurczakiem i posyp łyżką startego sera.
- Zwiń tortillę w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Powtórz to z kolejnymi tortillami.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Gdy wszystkie zwinięte tortille znajdą się w naczyniu żaroodpornym zalej je sosem warzywnym i posyp serem.
- Piecz tortille w 180 C, przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Enchiladas możesz trochę „odchudzić”, używając, zamiast zwykłego żółtego sera mozzarelli light lub sera „Piórko”, który jest odtłuszczony i dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Co więcej, żeby obniżyć indeks glikemiczny, możesz samodzielnie zrobić tortillę z mąki pełnoziarnistej, a w wersji bezglutenowej użyć kukurydzianej tortilli lub z innej bezglutenowej mąki.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny