Enchilada z kurczakiem
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Piersi kurczaka, cebula, zielona papryka, czerwona papryczka chili, fasola czerwona, kukurydza konserwowa, ser żółty i świeża kolendra – te składniki to prawdziwa fiesta smaków, które tworzą pyszną enchiladę z kurczakiem. Soczyste mięso, chrupiące warzywa i delikatny, roztopiony ser, do tego aromatyczna kolendra – to wszystko sprawia, że ten meksykański klasyk to uczta dla podniebienia!
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Papryka zielona - 300 g (2 średnie sztuki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 30 g (1 sztuka)
- Fasola czerwona - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Mąka kukurydziana - 250 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (15 łyżek stołowych)
- Ser żółty - 300 g
- Kolendra świeża - 20 g
- Ryż brązowy - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, kumin, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż brązowy w osolonej wodzie. Następnie wyciągnij go z wody i pozostaw do wystygnięcia.
- Następnie pokrój pierś z kurczaka na paski.
- W misce wymieszaj przyprawy z olejem i umieść kurczaka w przyprawach.
- Obierz z łuski cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (połowę) i usmaż kawałki kurczaka, zdejmij je z patelni.
- Na patelnię dodaj olej i zeszklij połowę cebuli, dodaj do niej paprykę i papryczkę chili.
- Na sam koniec umieść na patelni fasolę i kukurydzę z puszki, wymieszaj całość z ugotowanym ryżem i przesmażoną piersią z kurczaka.
- W misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej wrzącą wodę i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.
- Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.
- Przygotuj sos pomidorowy: na patelni zeszklij pozostałą cebulę, dodaj pomidory z puszki i duś 20 minut, dopraw solą, pieprzem i bazylia.
- Farsz wykładaj na tortille, na farsz połóż także część startego na tarce sera i kolendrę, zwiń je w rulon i umieść w naczyniu.
- Na wierzch tortilli wyłóż sos pomidorowy i starty ser.
- Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
- Gotowe enchilada z kurczakiem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Enchilada z kurczakiem to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dzięki zawartości tłuszczu węglowodany wchłaniają się wolniej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny