Empanadas
Szynka z indyka, ser mozzarella light, mąka pszenna i kukurydziana – te składniki to klucz do pysznych empanadas! Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, z aromatycznym nadzieniem z szynki i roztapiającego się sera, te kieszonki smaków na pewno przypadną Ci do gustu. Idealna przekąska na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 300 ml
- Mąka kukurydziana - 150 g
- Mąka pszenna typ 750 - 150 g
- Szynka z indyka - 175 g
- Ser mozzarella light - 125 g
- Przyprawy - sól
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wałek, łyżka cedzakowa, rondelek, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Z mąki kukurydzianej, maki pszennej, 3/4 szklanki wody oraz soli wyrób elastyczne ciasto. Odstaw je do lodówki na około godzinę.
- Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek, z którego dużą szklanką wycinaj kółka.
- Do środka każdego kółka włóż kawałek sera i szynki, następnie zlep brzegi, jak przy tradycyjnych pierogach.
- Pierożki smaż na głębokim oleju. Po usmażeniu wyciągnij je łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym.
- Pierożki najlepiej podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.
Komentarz dietetyka
Mozzarella i szynka użyte do przygotowania potrawy to doskonałe źródło białka zwierzęcego. Są to produkty wysokopretworzcone, dlatego lepiej, aby w naszej diecie nie występowały zbyt często. Należy zwrócić uwagę na jakość użytych produktów, ponieważ produkty tego typu często zwierają spore ilości soli, która dostarczy do naszego organizmu sporych ilości sodu. Ten składniki mineralny odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, dlatego jego nadmiar w diecie może powodować nadciśnienie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny