Ekspresowe ciasto budyniowe
Opublikowano: 12.03.2024 r.
Masło, mąka pszenna, jajka, budyń i mleko – to najważniejsze składniki naszego ekspresowego ciasta budyniowego. Przepis jest mega prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy troszkę wymieszać, trochę podgrzać i voilà – masz pyszne domowe ciasto w mgnieniu oka.
Składniki dla 12 porcji:
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżka)
- Budyń (proszek) - 320 g (4 opakowania)
- Mleko 2% - 1200 ml
- Jajko - 3 szt.
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, stolnica, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując wszystkie opakowania i 1,2 litra mleka. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj kawałki masła i rozdrobnij nożem lub tasakiem.
- Dodaj jajka, ksylitol i proszek do pieczenia i zagnieć na jednolite ciasto.
- Podziel na dwie części.
- Pierwszą część rozwałkuj i ułóż w blasze do pieczenia, wyłóż masę budyniową i na górze rozłóż drugi rozwałkowany placek lub zetrzyj na tarce jak kruszonkę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-50 minut.
Komentarz dietetyka
Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk