Eintopf
Opublikowano: 13.10.2022 r.
Łopatka wołowa, czosnek, cebula i papryka czerwona to podstawa tego eintopfu. Dodaj do tego ogórki kiszone, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy, a otrzymasz danie pełne smaku, które rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wołowa - 700 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 250 g (1 sztuk)
- Ogórki kiszone - 200 g (3 sztuki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 łyżek)
- Pieczarki - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
- Przełóż do miski i dodaj olej, wymieszaj.
- Obtocz mięso w mące i usmaż na rozgrzanej patelni.
- Przełóż mięso do garnka, a na patelni podsmaż pieczarki, i drobno pokrojoną cebulkę.
- Dodaj mięso i czosnek.
- Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś na niewielkim ogniu.
Komentarz dietetyka
Danie możesz podawać z ryżem lub kaszą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk