Dzwonko z łososia
Opublikowano: 09.10.2023 r.
Łosoś filet na dzwonko, sok z cytryny i sos sojowy to główne składniki, które dadzą twojej potrawie wyjątkowy smak. Delikatne mięso łososia w połączeniu z nutą cytrynowej świeżości i głębokością sosu sojowego to coś, co sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 270 g (dzwonko)
- Sok z cytryny - 15 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Sos sojowy - 30 ml
- Olej sezamowy - 15 ml
- Ocet balsamiczny - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Rybę przypraw solą, pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet i olej sezamowy. Obtocz w marynacie rybę. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Rybę obtocz w mące.
- Rozgrzej olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy cennych kwasów tłuszczowych oraz białko.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny