Dżem z wiśni
Opublikowano: 24.11.2022 r.
Wiśnie i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszny dżem z wiśni. Ten prosty przepis gwarantuje, że zachowasz smak lata na dłużej. Przygotowanie domowego dżemu jest łatwe, nawet dla początkujących kucharzy. Zanurz się w owocowym raju z naszym przepisem na dżem z soczystych wiśni!
Składniki dla 20 porcji:
- Wiśnie - 1150 g
- Cukier - 350 g
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, drylownica do wiśni, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Umyj wiśnie i wydryluj.
- Owoce włóż do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj na niewielkiej mocy palnika.
- Gdy owoce się zagotują, zmniejsz ogień i dodaj łyżkę soku z cytryny.
- Gotuj na minimalnym ogniu przez 5 godzin. Mieszaj co jakiś czas. Im dłużej się gotuje dżem, tym będzie on bardziej gęsty.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji można pasteryzować słoiki.
- Gorący dżem przełóż do słoików i dobrze je zakręć.
- W garnku umieść ściereczkę, wstaw słoiki i wlej wodę w 3/4 wysokości słoików.
- Gotuj 25 minut.
- Gorące słoiki wyjmij i ustaw do góry dnem.
- Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
W przepisie na dżem z wiśni jest duża ilość cukru, więc nie jest to najlepsza propozycja dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Są źródłem żelaza i zawierają dużo przeciwutleniaczy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości