Dżem z winogron
Opublikowano: 28.06.2021 r.
Dżem z winogron to wyjątkowy przetwór, który doskonale łączy w sobie słodycz owoców i ich delikatną kwasowość, tworząc niezwykle harmonijną kompozycję smakową. Choć winogrona kojarzą się przede wszystkim z produkcją wina, to ich kulinarne zastosowania są znacznie szersze i sięgają dawnych czasów. Już starożytni Grecy i Rzymianie doceniali te owoce nie tylko jako surowiec na wino, ale także jako składnik różnorakich przetworów. Przepis na dżem z winogron jest dosyć prosty i pozwala w pełni wykorzystać smak tych soczystych owoców, by móc cieszyć się nimi przez cały rok.
Składniki dla 15 porcji:
- Winogrona - 1000 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Cytryna - 80 g (1 szt)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, sitko
Przepis krok po kroku
- Winogrona umyj i osusz. Poodrywaj owoce z kiści i wrzuć do dużego garnka. Zasyp całość cukrem i odstaw na 2 godziny, by całość puściła sok.
- Do garnka wlej 1/3 szklanki wody i duś winogrona przez 20 minut.
- Owoce przetrzyj przez sito, by usunąć skórki i pestki. Całość zalej 1/4 szklanki wody i duś przez przez 20 minut.
- Do całości wlej sok wyciśnięty z 1 cytryny i gotuj przez 10 kolejnych minut, by cała masa zgęstniała.
- Gotowy dżem przełóż do słoika.
- Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Domowy dżem jest dużo lepszą opcją niż sklepowy produkt. Nie będzie jednak odpowiedni dla osób z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny