Dżem z pigwy
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Pigwa surowa i cukier trzcinowy – to duet, który sprawi, że Twój dżem zyska wyjątkowy smak i aromat. Te dwa składniki to klucz do stworzenia pysznego, domowego przetworu, który umili Ci każdą poranną kanapkę albo herbatkę przy kominku.
Składniki dla 10 porcji:
- Pigwa surowa - 600 g
- Cukier trzcinowy - 1000 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Pigwę obierz i pokrój w kostkę.
- Wrzuć ją do garnka i zalej 500 ml wody. Całość gotuj.
- Pod koniec gotowania dodaj cukier i zamieszaj. Gotuj 25 minut lub do całkowitego zgęstnienia.
- Dżem przełóż do słoików i porządnie zakręć.
- W dużym garnku podgrzej wodę do 80 st. C i włóż do niej słoiki. Trzymaj przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny