Dżem z pigwowca
Opublikowano: 08.12.2022 r.
Owoc pigwowca i solidna porcja cukru – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny dżem z pigwowca! Ten przepis wykorzystuje te dwa kluczowe składniki, żeby stworzyć gęsty, aromatyczny smakołyk idealny na zimowe poranki. Przy odpowiednim przygotowaniu, uzyskany dżem będzie miał wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami.
Składniki dla 50 porcji:
- Owoc pigwowca - 1000 g
- Cukier - 700 g
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Podgrzewaj, aż lekko zmiękną.
- Owoce przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie podgrzewaj, aż dżem zgęstnie. Podgrzewania dżem należy cały czas mieszać.
- Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
Komentarz dietetyka
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk