Dżem z mirabelek
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Mirabelki, cukier i sok z cytryny – oto główni bohaterowie tego pysznego domowego dżemu z mirabelek! Bez wymyślności i zbędnych dodatków, ten prosty przepis pokazuje, jak wydobyć maksimum smaku z tych małych, żółtych owoców. Kolejne kroki są proste, a efekt – niesamowicie pyszny.
Składniki dla 10 porcji:
- Mirabelki - 1500 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Sok z cytryny - 50 ml
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik, sitko
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej duży garnek i włóż do niego opłukane i pokrojone na małe kawałki mirabelki bez pestek.
- Dolej 1/4 szklanki wody i gotuj przez 60 minut. Na koniec gotowania dodaj cukier.
- Owoce przetrzyj przez sitko i i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Dżem zapakuj do wyparzonego słoika.
Komentarz dietetyka
To doskonały zamiennik dla dżemów ze sklepu, jednak osoby z insulinoopornością i cukrzycą nie powinny spożywać go zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny