Dżem z mandarynek
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Mandarynki i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny dżem z mandarynek. Mandarynki obierasz, miksujesz, dodajesz cukier i gotujesz na wolnym ogniu. Po jakimś czasie mieszanki na kuchni, dostajesz gładki, aromatyczny dżem, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy naleśników.
Składniki dla 4 porcji:
- Mandarynka - 1000 g
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, małe słoiczki
Przepis krok po kroku
- Mandarynki obierz ze skóry i dokładnie oczyść z białych błonek.
- Wrzuć owoce do garnka i zacznij podgrzewać.
- Dodaj cukier, cały czas mieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
- Przełóż gorący dżem do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Komentarz dietetyka
Mandarynki dokładnie obierz z białych błonek, one nadają gorzkiego posmaku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk