Dżem z gruszek z żelfixem
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Gruszki, sok cytrynowy i cukier to baza pysznego dżemu, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki żelfixowi cały proces jest szybki i prosty. Gruszki dodają naturalnej słodyczy, sok cytrynowy intensyfikuje smak, a cukier idealnie balansuje całość. Oto jak krok po kroku zrobić ten smaczny dżem.
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 1000 g
- Sok cytrynowy - 50 ml
- Cukier - 350 g
- Przyprawy - cynamon, żelfix
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, słoiki
Przepis krok po kroku
- Gruszki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Gruszki podgrzej w rondelku z dodatkiem 1/4 wody.
- Całość duś przez 20 minut, a następnie dodaj cukier, żelfix i cynamon.
- Wlej sok z cytryn.
- Smaż całość kolejne 20 minut, następnie przełóż do wyparzonych słoików.
Komentarz dietetyka
Ten zdrowy dżem jest lepszą opcją niż sklepowe produkty, jednak wciąż zawiera sporo cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny