Dżem z gruszek
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Gruszki, cukier i cytryny – te trzy składniki wystarczą, żeby wyczarować domowy dżem z gruszek. Gruszki (aż 35 sztuk!), zmieszane z cukrem i odrobiną soku z cytryn, stworzą pyszne połączenie, które świetnie pasuje na śniadania i desery. Warto poświęcić chwilę, aby skosztować taką domową słodycz!
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 4000 g (35 średnich sztuk)
- Cukier - 700 g (4 niepełne szklanki)
- Cytryna - 200 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - imbir świeży
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Umyj dokładnie gruszki. Obierz je i wytnij gniazda nasienne.
- Gruszki umieść w garnku, zasyp cukrem i dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
- Gruszki gotuj na wolnym ogniu, aż dżem zgęstnieje, potrwa to około 2-3 godziny.
- Zetrzyj świeży imbir, dodaj do garnka z dżemem i gotuj jeszcze chwilę.
- Wyparz słoiki i pokrywki.
- Przełóż dżem do słoików i zakręć.
- Słoiki umieść w garnku, zlej wodą do 2/3 objętości i gotuj 15 minut.
- Wyjmij i postaw do góry dnem.
- Wystudzone słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Dżem z gruszek to dobra alternatywa dla słodyczy. Jeśli najdzie Cię ochota na cos słodkiego sięgnij po owocowy wyrób. Dżemów nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny