Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Opublikowano: 30.04.2023 r.
Puree z dyni, ksylitol i galaretka pomarańczowa - te trzy składniki to podstawa dżemu, który zaskoczy Cię swoim smakiem. Przygotowany z dyni i dosłodzony cukrem brzozowym dżem zachwyca swoją delikatną konsystencją, a pomarańczowa galaretka dodaje orzeźwiającego aromatu. Idealny do pieczywa lub jako dodatek do deserów!
Składniki dla 200 porcji:
- Puree z dyni - 2000 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g (5 łyżek)
- Galaretka - 140 g (2 opakowania)
Liczba porcji: 200
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Puree dyniowe przełóż do garnka i podgrzewaj z ksylitolem, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna.
- Dodaj galaretki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 10-15 minut.
- Gorący dżem przełóż do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk