Dżem z dyni Thermomix
Opublikowano: 07.05.2023 r.
Dynia, jabłka, brzoskwinie, cukier i sok z cytryny to główne składniki dżemu z dyni przygotowanego w Thermomixie. Ten miks owoców i warzyw tworzy niezwykle aromatyczny i smaczny dżem. Dynia dodaje głębi, jabłka wprowadzają delikatną słodycz, a brzoskwinie dodają soczystości. Idealny na kanapki, naleśniki czy do sernika.
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 1000 g
- Jabłko - 500 g (4 średnie sztuki)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 300 g (2 duże sztuki)
- Cukier - 150 g
- Sok z cytryny - 40 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoiki, thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dynię umyj dokładnie, obierz ze skóry, przetnij ją na pół, usuń z niej nasiona oraz włókna i pokrój na mniejsze kawałki.
- Brzoskwinie umyj, przetnij na pół i usuń pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
- Do naczynia miksującego Thermomixa włóż kawałki dyni, jabłek i brzoskwiń. Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny.
- Składniki zmiksuj 30 sekund/ obroty 6.
- Następnie zawartość naczynia miksującego gotuj 100°C/ obroty 2/ czas 20 minut.
- Jeśli masa nie będzie gładka, zmiksuj ją przez kilka sekund/ obroty 8.
- Do wyparzonych słoików przelej gorący dżem. Słoiki zakręć, owiń grubym ręcznikiem i pozostaw do wystudzenia.
- Wystudzone słoiki z dżemem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Dżem z dyni Thermomix to doskonała propozycja na smaczne przetwory na zimę. Składniki wykorzystane do przygotowania dżemu są źródłem wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny