Dżem z dyni i pomarańczy
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Dynia, małe pomarańcze i cytryny – to trio, które robi robotę w tym dżemie! Dynia daje mu gęstą konsystencję, pomarańcze dodają słodkiego orzeźwienia, a cytryny podkręcają smak świeżością. Połączenie tych składników z odpowiednią ilością cukru sprawia, że dżem jest naturalnie słodki i idealnie zbalansowany.
Składniki dla 9 porcji:
- Dynia - 1700 g
- Pomarańcza - 450 g (3 małe pomrańcze, skórka i sok)
- Cytryna - 180 g (2 sztuki, skórka i sok)
- Cukier - 300 g (1 i 1/2 szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Dynie pokrój na paski lub 4 większe części i pozbądź się nasion. Następnie obierz dynię i pokrój ją na mniejsze kawałki. Dynię umieść w garnku.
- Cytrynę i pomarańcze sparz wrzątkiem. Następnie wyciśnij z nich sok. Dodatkowo z 1 pomarańczy i z 1 cytryny otrzyj skórkę. Wszystko dodaj do dyni. Wlej 100 ml wody (2/5 szklanki) i wymieszaj.
- Całość gotuj ok. 20-25 min (dynia musi być miękka). Następnie zmiksuj całość blenderem na gęstą masę i dodaj cukier oraz 1/2 łyżeczkę cynamonu. Gotuj kolejne 20 min. Prawie przez cały czas mieszaj dżem.
- Słoiki i przykrywki wyparz wrzątkiem.
- Gotowy dżem przełóż do gorących słoików (zostaw ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni od wieczka).
- Dobrze wytrzyj brzegi i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw tak na ok. 60 min. Po tym czasie zakrętki powinny być wklęsłe.