Dżem z dyni i jabłek
Opublikowano: 17.06.2022 r.
Dynia, jabłka, cukier i galaretka pomarańczowa – to kluczowe składniki naszego dżemu, który jest absolutnym hitem na jesienne śniadania. Kombinacja dyniowego miąższu oraz soczystych jabłek podkreślona słodyczą cukru i nutką wanilii sprawia, że ten dżem jest niesamowicie smakowity i nietuzinkowy.
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 2000 g (miąższ bez skóry i nasion)
- Jabłko - 2000 g (bez skórki i gniazd nasiennych)
- Cukier - 1000 g
- Cukier waniliowy - 15 g
- Galaretka - 77 g (pomarańczowa, 1 opakowanie)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 400 ml, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Dynię oczyść ze skóry i włókien z nasionami. Miąższ pokrój w małą kostkę i umieść w garnku.
- Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę i umieść w drugim, większym garnku.
- Do każdego garnka wlej odrobinę wody i gotuj aż jabłka i dynie się rozpadną.
- Ugotowaną dynię przełóż do ugotowanych jabłek. Dokładnie wymieszaj.
- Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz proszek galaretki.
- Smaż razem, aż dżem zgęstnieje.
- Gotowy dżem rozłóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć.
- W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiczki. Wlej wodę do połowy wysokości słoików. Gotuj przez 20 minut.
- Zapasteryzowany dżem zostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk