Dżem z dyni
Dynia, pomarańcza i cytryna to trzej bohaterowie tego przepisu na dżem z dyni, który zachwyci cię swoją unikalną mieszanką smaków. Delikatnie słodka dynia idealnie łączy się z orzeźwiającą cytryną i soczystą pomarańczą, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Całość dosłodzona odpowiednią ilością cukru sprawi, że dżem będzie w sam raz na kanapkę czy do naleśników.
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 1000 g
- Pomarańcza - 300 g (1 duża sztuka)
- Cytryna - 100 g
- Cukier - 300 g
- Przyprawy - żelfix
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, słoiki, miska, wyciskarka do cytrusów
Przepis krok po kroku
- Dynię umyj, obierz ze skórki, wyjmij z niej miąższ. Pozostałą po oczyszczeniu dynię pokrój na małą kostkę.
- Kostkę dyni włóż do garnka, dolej do niego odrobinę wody i gotuj warzywo do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
- Miękką dynię zmiksuj na mus.
- Następnie do musu dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix. Składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Do wrzącego musu dodaj cukier, wymieszaj składniki i gotuj jeszcze 5 minut.
- Gorący dżem przelej do słoików, od razu je zakręć i przechowuj w piwnicy lub spiżarni.
Komentarz dietetyka
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej cynk, który wspomaga wzrost zdrowych paznokci. Jest to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się one do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny