Dżem z czereśni
Opublikowano: 02.07.2022 r.
Czereśnie i cynamon – oto, co potrzebujesz, by stworzyć pyszny dżem z czereśni! Czereśnie dodają słodyczy, a cynamon dodaje odrobinę korzennej nuty, która sprawia, że dżem jest wyjątkowy. Ta prostota składników gwarantuje naturalny i intensywny smak, który z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 10 porcji:
- Czereśnie - 2000 g
- Cynamon - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, drylownica do wiśni, słoik 250 ml
Przepis krok po kroku
- Czereśnie umyj, usuń z nich ogonki i wydryluj.
- Czereśnie włóż do garnka, następnie dodaj szczyptę soli oraz cynamon.
- Czereśnie podlej niewielką ilością wody (około pół szklanki) i duś na małym ogniu.
- Czereśnie mieszaj co jakiś czas i gotowanie zakończ w momencie uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
- Dżem z czereśni przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.
- Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut.
- Po rym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
- Dżem przechowuj z chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Dżem z czereśni to doskonały pomysł na smaczny dodatek do wielu dań. Dżem świetnie sprawdzi się podczas zimy, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny