Dżem z czarnej porzeczki

Opublikowano: 17.08.2025 r.
Czarna porzeczka i cukier trzcinowy – to główne bohaterki tego przepisu na domowy dżem, który po prostu musisz mieć w swojej spiżarni. Soczyste owoce i naturalna słodycz cukru tworzą duet doskonały, który idealnie komponuje się z porannym tostem lub deserami. Prosty i szybki sposób na pyszny dodatek do śniadania!
Składniki dla 4 porcji:
- Czarna porzeczka - 1000 g
- Cukier trzcinowy - 500 g (2 szklanki)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, małe słoiczki
Przepis krok po kroku
- Owoce włóż do garnka i zalej odrobiną wody. Duś na niewielkim ogniu cały czas mieszając tak aby owoce nie przypaliły się.
- Gdy owoce zaczną się rozpadać i puszczać sok odkryj garnek i dalej gotuj na niewielkim ogniu.
- W momencie gdy woda nieco wyparuje, a konsystencja zagęści się dodaj cukier.
- Gotuj cały czas mieszając. Dżem będzie gotowy wtedy gdy będzie bardzo gęsty.
Komentarz dietetyka
Jako słodzik możesz użyć ksylitol, nie podnosi on cukru we krwi.
~ Oliwia Gawron, dietetyk