Dżem z cukinii
Opublikowano: 03.11.2021 r.
Cukinia, cukier, galaretka cytrynowa i świeży sok z cytryny – to główne składniki dżemu, który podbije twoje kubki smakowe. Ten przepis na dżem z cukinii łączy wyjątkową, lekko neutralną bazę cukinii z intensywnym, cytrusowym akcentem, tworząc niepowtarzalny smak. Przygotowanie tego przysmaku zajmie trochę czasu, ale efekt jest tego wart!
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 1500 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Galaretka - 71 g (1 opakowanie, cytrynowa)
- Sok z cytryny - 20 ml (z całej cytryny)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i obierz. Jeśli jest bardziej dojrzała usuń nasiona. Zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Włóż do garnka i duś na małym ogniu, aż kompletnie zmięknie i zrobi się z niej papka.
- Dodaj cukier, sok z cytryny i galaretkę.
- Smaż wszystko razem przez 30-40 minut na małym ogniu często mieszając.
- Gorący dżem wlej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i postaw do góry dnem.
- Po wystudzeniu można dodatkowo zapasteryzować w piekarniku przez około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Cukinia ma neutralny smak, a mimo to jest niezwykle bogata w witaminy. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dzięki czemu może być spożywana przez dzieci już po 6. miesiącu życia
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk