Dżem z brzoskwini
Opublikowano: 04.07.2022 r.
Brzoskwinie to główny składnik tego przepisu. Do przygotowania pysznego dżemu potrzebujesz 20 średnich, świeżych brzoskwiń, czyli około 1500 gramów. Razem stworzą one słodki i gęsty dżem, który idealnie pasuje na kanapki lub jako dodatek do deserów. Ten prosty przepis pozwala cieszyć się smakiem lata przez cały rok.
Składniki dla 10 porcji:
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 1500 g (20 średnich sztuk)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, tłuczek do ziemniaków, słoik 400 g
Przepis krok po kroku
- Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
- Owoce rozgnieć na mniejsze części przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Do garnka z brzoskwiniami dodaj szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj.
- Owoce gotuj na małym gazie przez około godzinę (mieszaj co jakiś czas).
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.
- Słoiki pasteryzuj na sucho, w tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C na 30 minut.
- Po tym czasie słoiki ostrożnie wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia.
- Słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Dżem z brzoskwini to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadań oraz wypieków. Dżem jest dobrym źródłem węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny