Dżem z borówek amerykańskich
Opublikowano: 15.06.2021 r.
Borówki amerykańskie, miód i cytryna - to trio, które tchnie smak lata w każdy kęs dżemu. Świeże borówki dostarczą naturalnej słodyczy i pięknego koloru, a delikatny miodowy akcent doda głębi smaku. Cytryna natomiast wniesie odrobinę kwasowości, która idealnie balanse posmaki. Spacerujmy teraz przez prosty przepis!
Składniki dla 20 porcji:
- Borówka amerykańska - 840 g (6 szklanek)
- Miód - 160 g (pół szklanki)
- Cytryna - 40 g (pół szt)
- Przyprawy - skórka z cytryny
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wsyp umyte borówki. Zalej całość połową szklanki wody. I duś przez 20 minut. Dodaj sok z cytryny i odrobinę skórki z tego owocu.
- Po tym czasie dodaj do borówek miód i duś przez 10 minut. Gotowe powidła przenieś do słoika.
- Gorący słoik postaw do góry dnem i odczekaj aż ostygnie.
Komentarz dietetyka
Powidła nie będą dobrym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny