Dżem z bananów

Opublikowano: 25.11.2022 r.
Banany, cytryna i cukier – tylko tyle potrzebujesz, żeby zrobić niesamowity dżem bananowy. To proste, słodkie i cudownie aromatyczne smarowidło, które idealnie nadaje się na kanapki, do naleśników, czy jako dodatek do deserów. Dżem z bananów to sposób na wykorzystanie dojrzałych owoców i zrobienie czegoś pysznego z minimalnym wysiłkiem.
Składniki dla 12 porcji:
- Banan - 720 g (6 szt)
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Banany obierz.
- Pokrój owoce w plastry i włóż na patelnię.
- Dodaj 4 łyżki wody oraz sok z połowy cytryny.
- Wszystko mieszaj i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.
- Gorący dżem włóż do słoików i pasteryzuj w gorącej wodzie przez 20 minut.
- Po pasteryzacji od razu wyjmij gorące słoiki i ustaw do góry dnem, by tak ostygły.
Komentarz dietetyka
Banany to doskonałe źródło m.in. potasu. Zawiera tryptofan, który jest jednym z aminokwasów egzogennych. Odgrywa ważną rolę w organizmie, a trzeba go dostarczać z pożywieniem. Dżem nie zawiera dodanego cukru.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości