Dżem z agrestu
Opublikowano: 07.03.2022 r.
Agrest, cukier i cytryna – to główne składniki, których potrzebujesz, by przygotować pyszny dżem z agrestu. Świeży agrest nadaje dżemowi niepowtarzalny, lekko kwaskowaty smak, a cukier idealnie go słodzi. Dodatek cytryny wprowadza nieco orzeźwienia i podkreśla naturalną kwaskowatość agrestu.
Składniki dla 10 porcji:
- Agrest - 1000 g
- Cukier - 125 g (1/2 szklaki)
- Cytryna - 80 g (1 sztuka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Owoce dokładnie oczyść i umyj.
- Szklankę wody wlej do garnka i zagotuj.
- Wsyp cukier, mieszaj do momentu jego rozpuszczenia.
- Dodaj owoce i gotuj do miękkości, aż się nie rozpadną.
- Na końcu dodaj sok z cytryny, podgrzewaj dżem do momentu, aż nie zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Cukier dodaj według swoich preferencji smakowych. Możesz go zmienić na substytut cukru (ksylitol, erytrol) lub cukier brązowy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk