Dżem wiśniowy

Opublikowano: 17.08.2025 r.
Wiśnie i ksylitol to dwie kluczowe rzeczy, których potrzebujesz, by zrobić pyszny Dżem wiśniowy. Soczyste, dojrzałe wiśnie, które świetnie komponują się z cukrem brzozowym, tworzą wyjątkowy smak i aromat. Dzięki ksylitolowi dżem jest nie tylko słodki, ale również zdrowszy niż tradycyjne wersje.
Składniki dla 15 porcji:
- Wiśnie - 1000 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 250 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Wiśnie umyj i wydryluj.
- Następnie owoce przełóż do garnka i dodaj ksylitol. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny, aby owoce puściły sok.
- Gdy wiśnie puszczą sok, smaż na niewielkim ogniu przez kolejne 2 godziny.
- Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
- Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij słoiki i pozostaw do ostygnięcia, ustawiając do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Jeśli dżem chcesz zjeść od razu i nie będziesz robić większych zapasów, to nie musisz go pasteryzować.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk