Dżem truskawkowy z żelfixem
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Truskawki, żelfix i cukier to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić przepyszny dżem truskawkowy. W tym przepisie truskawki dają pełnię smaku lata, a dodatek żelfixu sprawia, że dżem ma idealną konsystencję. Cukier dodaje słodyczy, która idealnie komponuje się z naturalną kwasowością owoców. To klasyk wśród domowych przetworów!
Składniki dla 10 porcji:
- Truskawki - 2000 g
- Żelfix - 80 g
- Cukier - 1000 g (5 szklanek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek.
- Umieść je w garnku, dodaj żelfix i zagotuj.
- Dodaj cukier i gotuj jeszcze 4-5 minut.
- Wyparz dokładnie słoiki oraz pokrywki.
- Gorący dżem przełóż do słoików, zakręć i umieść słoiki w garnku.
- Wlej wody do 2/3 wysokości słoików i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
- Słoiki wyjmij z garnka, sprawdź, czy są dobrze zakręcone i odstaw do wystygnięcia do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Dżem truskawkowy z żelfixem to słodki domowy wyrób. Dżem domowej roboty jest zdrowy i może być dobrym dodatkiem do śniadania lub deseru. Dżemu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny